Kirunaring – stadsring med stjärnhimmel

Kirunaring med stjärnhimmel. Kiruna byggnader & landskap graverade på silverring. Från fjäll till gruvstad. Erskine husen, Kyrkan, Stadshuset, Malmtåg, Gruvberg, Brandstation med landskap och renen. Kirunaringen i fint 935 silver blank/oxiderad gravyr. 7mm bred 1,5mm hög. ca 6,5 gram silver & 10 gram guld. Ringen kan även måttbeställas i 18K guld. Dock ej oxiderad gravering i guld.

sas1cz
58 produkter
COPERSSON
2 990,00 kr
Moms ingår
Kvantitet
I lager

Ytterligare info / valalternativ
Ringstorlek
Gravyrplacering
Gravyr (pris per tecken) (3,00 kr)
  Säker betalning
  Snabba leveranser
  Personlig service
Beskrivning

Historiska viktiga byggnader i en Kiruna skyline på en 7mm bred silver ring. Byggnader och platser som finns på ringen beskrivs nedan.

Ring kan beställas i Silver 935 utan stenar i rak profil. Eller rund profil med klara stenar 0,08ct Cubikcirkoner. Samt Rak profil med svarta cubikcirkoner 0,08ct. Rödguld 18K Rosaguld 18K Vitguld 18K.

Ralph Erskine

I folkmun heter de Snusdosan och Spottkoppen och tillsammans är de Kirunas mest ikoniska byggnader. Ingen mindre än Ralph Erskine ritade de två höghusen och hela kvarteret Ortdrivaren som färdigställdes 1961. Arkitekten tog hänsyn till husens funktion i den arktiska miljön. Husens läge utnyttjar optimalt det låga solståndet under vintern.

Kirunavaara

Järnmalmet är Kirunas livsådra och berget Kirunavaara innehåller en av världens största kända sammanhängande kroppar av järnmalm. Luossavaara-Kirunavaara Aktiebolag (LKAB) har brutit malmen där sedan början av 1900-talet och idag är gruvan världens största och modernaste underjordsgruva. Det nordsamiska namnet Gironvá¡rri betyder Fjällripberget och kommer av att fjället tidigare varit bebott av stora antal fjällripor.

Kiruna stadshuset

När Kiruna stadshuset stod klart 1963 blev det utsett till "Sveriges vackraste offentliga byggnad". Tiden gick och det höga klocktornet blev stadens främsta landmärke. Det sågs och hördes - genom sitt klockspel med 23 klockor. I samband med flytten till nya Kiruna centrum kommer det 26 meter höga klocktornet återuppföras på en prominent plats.

Malmbanan

Kirunas viktigaste exportvara når ut i världen genom malmbanan som går mellan Luleå och Narvik. Tunga tåg med världens starkaste lok lämnar Kiruna vid alla årstider, lastade med malm som sedan fraktas sedan ut till sjöss. År 2012 transporterades circa 29 miljoner ton malm på den 50 mil långa sträckan, - det utgör 44 procent av den sammanlagda godsmängden på alla järnvägar i Sverige.

Lapporten

Alla känner till bilden av Lapporten, eftersom den markanta u-dalen nära Abisko är Sveriges mest fotograferade fjällmotiv. Inte lika många har sett den väldiga porten med egna ögon eller vandrat igenom den på lättgången vildmarksterräng. Lapporten tillhör Abisko Nationalpark och blev Natura 2000-område med särskilt bevarandevärde.

Ren

Rendjur finns överallt längs polarcirkeln och kulturen som uppstod kring renskötseln kopplar samman människor av olika länder och kontinenter. Hos samerna tros domesticerade renar har funnits redan på 800-talet. Idag hålls renen för kött- och mjölkproduktion och med lite tur träffar man stora hjordar som strövar fritt genom vildmarken under sommaren.

Igloo

Bo exklsuivt i en specialkonstruerad igloo med namnet "Artic Hall" som byggts upp mitt på Torne älv. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn – de första gästerna på "hotellet" året 1990. Idag kan gästerna sova inne i igloo 365 dagar om året.

Kiruna kyrka

Kiruna kyrka är en av Sveriges mest omtyckta byggnader. Dess vackra arkitektur är inspirerad både av norska stavkyrkor och samiska kåtor. Med sina faluröda spånklädda fasader och mörk tjärad interiör är kyrkan en viktigt plats i stadens liv och en sevärdhet sedan den uppfördes i 1907. Nu berörs kyrkan av flytten och man brottas inte bara med frågan hur man flyttar kyrkan rent tekniskt utan hur man flyttar minnen, sorg och glädje som krykan förknippas med.

Gamla brandstation

Den gamla brandstationen ligger strax nedanför Kiruna kyrka. Den är, liksom kyrkan, ritad av arkitekten Gustaf Wickman och stod färdig 1910. Fasaden är klädd i rödfärgat spån och tornhuven kröntes med en förgylld kula och flöjel (som inte finns kvar). Byggnaden användes fram till 1994 som brandstation och tornet användes förr i tiden för att torka brandslangarna i. 

Produktinformation
sas1cz
58 produkter

Datablad

  • Ringar
  • Silver
  • Ja
  • Silver 935
  • 7,0mm
  • 1,5mm