Finnmyrten gravyren

Finnmyrtenplantan är graverad på silver sedan 1800 talet, mest känt har det fina hantverket blivit genom att Carl Oskar Persson 1908 övertog hantverket från Oscar Strömbergs efterträdare.

Förebild

Växten en ungefär 40–60 centimeter hög buske. De grova läderartade bladen är lansettformade, omvänt äggformade och cirka två centimeter långa. Finnmyrtens blommor är urnformade, vita och sitter kortstjälkade, var för sig i fjolårsbladens axill. Dessa bildar en ensidig klase. De blommar i maj och juni. På sommaren bildas nästa års blomknoppar redan när kapselfrukterna mognar.

Bladen är giftiga och städsegröna, även om de ofta tillfälligt blir rödbruna vintertid.

En god måltid innehåller matsilver. När du äter med tornedalssilver ser du till att bevara en kulturskatt från Tornedalen. Vi vågar även påstå att maten smakar bättre med silverbestick från oss.

Besticken är handgraverade med tornedalsblomman och C.O.Perssons gravyr. Förebilden till mönstret är blomman Finnmyrten, Chameadáphne Calyculata. I Sverige är den mycket sällsynt och förekommer endast i Norrbotten nära den finska gränsen.

Vi erbjuder alla former av graverade silverbestick såsom gafflar, knivar och skedar. Du hittar ett komplett matbestick till fest och vardag, men också speciella kaffeskedar till dop, efterrättsskedar till examens dessert eller en fin tårtspade till bröllop. Alla maträtter, förrätter, huvudrätter och efterrätter har egna bestick.

Ursprungsmärkt silver

Det exklusivt graverade matsilvret med tornedals- och lappsilverdesign tillverkas för hand i mer än hundra år. På allt matsilver och alla tornedalssmycken finns en ursprungsstämpel samt gravyr som talar om varifrån silvrets design kommer. Därmed kan du som kund vara säker att du håller ett original i handen.

Mat med omtanke™

Bevara traditionen matsilverbestick från C.O.Persson graverade med ”omtanke™” så bidrar du till att föra vidare kulturarvet vidare. Du blir ambassadör för ett hantverk som kommer tillhöra en samling värdefull konst. Det kallar vi välgörande och vackert med hantverk och kvalité.